A jegyzet ajánlott kiegészítése: Minta üzleti terv

Bevezető
Jelen üzleti terv készítésének célja, hogy felvázolja egy tanszálloda indítását, tervezett működtetését, és meggyőző képet adjon arról, hogy a tervezett tanszálloda megállja helyét a piaci versenyben.

A hotel bemutatása
A tanszálloda megnevezése: TAN-TAN*
Jogi forma:                             korlátolt felelősségű társaság
Székhely:                                3333 Iskolaváros, Egy utca 4. 
Telefon, fax:                           06/36/500-600                               
Adószám:                              
Statisztikai szám:                                                  
Alapítás dátuma:                    2009.
Minősítése:                             szálloda
Osztályba sorolása:                **

A 2 csillagos tanszálloda által nyújtott szolgáltatásokat a 45/1998-as IKIM rendelet a kereskedelmi és a fizető-vendéglátó szálláshelyek osztályba sorolásáról, valamint a falusi szálláshelyek minősítéséről alapján alakítjuk ki, azt az alábbiakban részletezzük.

A tanszálloda az Egyetem „B” épületének 5. és 6. emeletén helyezkedik el. A leendő szálloda közlekedés-földrajzi helyzete, megközelíthetősége jó. A belvároshoz közel található, autóval, autóbusszal, sőt gyalogosan is könnyen elérhető. Az épület előtt és mögött parkoló, az épület alatt mélygarázs található, amelyet a vendégek – előzetes bejelentés alapján, üres helyek rendelkezésre állása esetén – használhatnak.         

A tanszálloda szolgáltatásai
A szolgáltatások kialakításánál elsődleges szempontként kell figyelembe venni az 45/1998-as IKIM rendeletet a szállodai besorolásról. A rendelet szerint „a) szálloda: az a kereskedelmi szálláshely, amely megfelel az üzletek működéséről és a belkereskedelmi tevékenység folytatásának feltételeiről szóló 4/1997. (I. 22.) Korm. rendelet 1. mellékletének 411., illetve 412. pontjában meghatározott követelményeknek, és legalább 11 szobával rendelkezik.” (www.hah.hu)

A szálloda alapvető szolgáltatásai

 • a szállodában reggel 7-től este 22 óráig portaszolgálat,
 • este 22 órától reggel 7 óráig ügyeleti szolgálat működik;
 • minden szobához külön fürdőszoba tartozik;
 • a szobákban: minibár, színes TV távkapcsolóval (kábel tv szolgáltatás);
 • egy éjszakánál hosszabb igénybevétel esetén ágyneműcsere kétnaponta,
 • törölközőcsere és takarítás naponta;
 • étterem reggeliztetéssel.  

Egyéb szolgáltatások

 • technikai ébresztési lehetőség;
 • telefon a folyosón;
 • hitelkártya elfogadás;
 • üdülési csekk elfogadás;
 • sajtótermék biztosítása a recepción;
 • ügynöki tevékenység (sportolási lehetőség, kulturális programok);
 • fénymásolási lehetőség a recepción.

A szobák száma: 20, a férőhelyek száma: 40. Az 5. emeleten: 11 szoba, a 6. emeleten: 6 szoba, 1 apartman, 1 mozgássérültek számára kialakított szoba.

A vállalat arculata
A tanszálloda arculatának kialakításakor több szempontot vettünk figyelembe:

 • a szálláshely tanszálló jellegét,
 • a célcsoportokat,
 • a tanszálloda elhelyezkedését,
 • az épület adottságait.

A tanszálló elegáns stílusú, bizonyos szempontból meghaladja egy 2*os szálloda színvonalát. A szobák belső fala tört fehér, a bútorok barna színűek, a belső berendezés minden kényelmet biztosít a vendégek számára. Az ágytakaró természetes anyagból készült, elegáns. A szőnyegpadló harmonizál a berendezéssel. A szálloda vendégeinek nyugalmát a céllift kialakításának lehetősége nagymértékben biztosítani tudja.

A folyosók világosak, a tér biztosítja a szabad mozgás lehetőségét a kerekes kocsival érkező vendégek számára is. A recepció és az étterem a 6. emeleten találhatóak, az 5. emeleten helyezkedik el a társalgó - előtér, valamint az adminisztrációs iroda.

Az üzleti magatartás elvei
A tanszálló a tisztességes piaci verseny alapelveinek betartásával működik. Feltétlenül és teljes mértékben képviseli és érvényesíti az Egyetem érdekeit úgy, hogy közben minden törvényes és erkölcsös eszközzel segíti a működtető nyereségének és vagyonának gyarapodását.

Partnereivel szemben jogszerű és etikus kapcsolattartást valósít meg. Működése során tiszteletben tartja a vonatkozó törvényeket, egyéb jogszabályokat és hatósági előírásokat, s ezeket az alkalmazottakkal is betartatja. Hasonlóképpen kíván eleget tenni a gazdasági élet erkölcsileg kötelező etikai szabályainak. Jogkövető magatartásában különösen figyelembe veszi az alapvető üzleti etikai követelményeket is rögzítő hazai versenytörvény tételeit.

Törekszik a tanszálló alkalmazottai számára megfelelő munkakörülmények, a motiváló, kellemes munkahelyi légkör kialakítására.

SWOT analízis
Erősségek:

 • kedvező földrajzi elhelyezkedés, központi fekvés,
 • 2008-ban igényesen felújított szállodai rész,
 • a **-os besorolást meghaladó felszereltség,
 • kedvező árszínvonal,
 • dinamikus, fiatal dolgozói csapat.

Gyengeségek:

 • kétágyas szobák hiánya,
 • korlátozott szolgáltatások,
 • tapasztalatlan munkaerő,
 • melegkonyhai étkeztetés hiánya,
 • a tanszálló egy oktatási intézmény épületében helyezkedik el.

Lehetőségek:

 • kiváló gyakorlási lehetőség a hallgatók számára,
 • a város és az Egyetem imázsának erősítése,
 • többletjövedelem-szerzés lehetősége az Egyetem  részére,
 • a helyi kereskedelmi szálláshely-kínálat bővítése,
 • közvetett módon a hazai és nemzetközi kapcsolatok javítása.

Veszélyek:

 • a kapacitás szűkössége és bővíthetetlensége miatt bizonyos (nagy) létszámú csoportok fogadása nem megoldható,
 • megfelelő szakmai tapasztalat hiányában, és az épületben folyó oktatási tevékenység zavaró hatása és nem utolsósorban az elhúzódó válság miatt a vendégek száma idővel csökkenhet.

A piaci környezet bemutatása
A turizmus a 20., illetve a 21. század leggyorsabban fejlődő társadalmi és gazdasági jelensége. A turisták számának növekedése országon belül és a nemzetközi turizmusban részt vevők körének bővülése és motivációinak, igényeinek változása új követelményeket támaszt az idegenforgalmi szektor szereplőivel szemben. Az ágazat fejlődését és jelentőségét a következő adatok szemléltetik: Az adatok forrása???

 • a nemzetközi turistaérkezések száma 1950 és 1990 között 17-szeresére (25 millióról 425 millióra), a forgalomból eredő bevételek összege pedig 109-szeresére (2,1 Mrd USA dollárról 230 Mrd dollárra) nőtt.
 • Ez a fejlődés az 1990-es években is megmaradt, bár a növekedés üteme az évtized vége felé lelassult. 1999-ben a turistaérkezések száma világviszonylatban 657 millió volt, míg az idegenforgalomból származó bevételek 455 Mrd dollárt tettek ki.
 • A turizmus gazdasági jelentőségét jelzi, hogy 1999-ben a világon megtermelt GDP-nek közel 12%-a a turizmusból származott.
 • Mintegy 200 millió ember foglalkoztatását biztosítja a világon.
 • A turizmus egyidejűleg alkalmas a gazdasági növekedés élénkítésére és a gazdasági egyensúly javítására, jelentős húzóhatással rendelkező ágazat.

Ezekből az adatokból látszik, hogy a turizmus világviszonylatban az egyik legnagyobb és leggyorsabban növekvő ágazat. A turizmussal foglalkozó világszervezetek előrejelzései szerint az ágazat további dinamikus fejlődés előtt áll és forgalma az elkövetkező tíz évben várhatóan megkétszereződik.

A vázolt a rendszerbe ágyazódik be Magyarország turisztikai piaca is. A turizmus a magyar gazdaság egyik sikerágazata. Jól mutatja ezt, hogy Magyarországon 1990 és 1999 ez több mint 10 éve volt között a turizmusból származó deviza bevételek megnégyszereződtek és elérték a 3,4 milliárd USA dollárt, ami a külkereskedelmi mérleghiány háromnegyed részét fedezte és így jelentősen hozzájárult a folyó fizetési mérleg hiányának csökkentéséhez.

Szakértői becslések szerint Magyarországon a bruttó nemzeti terméknek már több mint egytizede a turizmusból származik és az ágazat közel 400 ezer fő számára nyújt munkát. A Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint 2008. szeptemberben a kereskedelmi szálláshelyeket igénybe vevő külföldi vendégek száma 4,7%-kal, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 7%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A belföldi vendégek száma 1,9%-kal, a belföldi vendégéjszakák száma 0,7%-kal nőtt ugyanebben az időszakban. Összességében a vendégek száma 1,6%-kal, a vendégéjszakák száma 4,0%-kal csökkent 2008. szeptemberben, amiben szerepet játszik a hónap során kirobbant pénzügyi válság (KSH, 2008. gyorsjelentés). Túl régi adatok; s jó lenne éveseket megadni
A kereskedelmi szálláshelyek bruttó szállásdíj-bevételei 109 milliárd forintot tettek ki 2008 első kilenc hónapjában, ami 0,3%-os csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. A külföldi vendégektől származó szállásdíj-bevétel (amely az összes szállásdíj-bevétel 62,6%-át adta) 3,2%-kal csökkent, a belföldiektől származó szállásdíj-bevétel 5,0%-kal növekedett. A kereskedelmi szálláshelyek közül a legtöbb szállásdíj-bevétel – az összes szállásdíj-bevétel 86,0%-a – a szállodákban keletkezett. A kereskedelmi szálláshelyek egy kiadható szobára jutó bruttó szállásdíj-bevétele (REVPAR) átlagosan 5844 forint volt. A legmagasabb értéket az öt- (21 340 forint) és négycsillagos szállodákban (8875 forint) regisztrálták (KSH 2008. gyorsjelentés).

Mivel a turizmus jelenlegi helyzete, fejlődési tendenciái, mint makro-környezeti hatások jelentősen befolyásolhatják a tanszálloda működésének sikerét, ezeket a tényezőket is figyelembe kell venni az üzleti terv kialakítása során.

A város (helyszín) bemutatása
Az Iskolaváros Budapesttől 123 kilométerre fekszik. Gépkocsival a fővárosból az M3-as autópályán vagy a 3-as főúton érhető el, az autóbusszal és a vasúton való megközelítése is jónak mondható. A város látogatottság tekintetében 2007-ben a harmadik leglátogatottabb hely volt Magyarországon. Elsősorban a belföldi turisták célpontja, de nagy számban érkeznek külföldi vendégek is, elsősorban lengyelek, németek, szlovákok, csehek, ukránok, oroszok, dánok és finnek. A legtöbben a szállodai szolgáltatásokat veszik igénybe, de népszerűek a panziók és a turistaszállók is. Az elmúlt évben a januártól áprilisig terjedő időszak igen jó eredményeket hozott, ami az üzleti, a gyógy- és termálturizmusnak köszönhető (ÉMRI, 2007).

A városban jelenleg 12 szálloda működik, zömében a ***-os kategóriába tartoznak, négy hotel rendelkezik ****-os besorolással. **-os szálloda a városban eddig nem volt megtalálható. E szállodák a szabadidő turizmusra szakosodtak, de a szolgáltatások közt találkozhatunk wellnessel, gasztronómiai, és borturisztikai kínálattal. A HotelVáros, a Korona, a Panoráma a hivatásturizmusra szakosodott, az üzleti és konferencia turisták igényeit elégítik ki.

A városban magas színvonalú szolgáltatást nyújtanak a panziók. Az ifjúsági turizmus szolgáltatásainak feladatait főként az iskolán kívüli szezonban a kollégiumok látják el.

Üzleti elképzelések, célok
A TAN_TAN* tanszálloda működésének célja, hogy az Egyetem turizmus és vendéglátás, valamint idegenforgalmi szakmenedzser szakos hallgatóinak gyakorlati helyet biztosítson, illetve a „B” épület 5-6. emeletén kialakított felújított szobákat hosszú távon kereskedelmi szálláshelyként üzemeltesse. A szállót megfelelő haszon reményében alapítjuk. Profitunkat évről-évre szeretnénk növelni, amelynek egy részét a szálloda minőségi szolgáltatásainak bővítésére kívánjuk fordítani.

Rövidtávon fő célunk a megbízható arculat kialakítása, valamint a tanszálloda megismertetése az Egyetem egységei, a lakosság, a hazai és külföldi turisták, illetve az utaztatási szektor szereplőinek (utazási irodák) körében. Hosszú távú célunk, hogy a tanszálloda a környék ismert és elismert kereskedelmi szálláshelyévé váljon.

Céljaink elérése érdekében elsődleges szempont egy megfelelő marketingterv kidolgozása, amiben kiemelt szerepet kap a PR tevékenység, kiállításokon - rendezvényeken való részvétel a tanszálloda megismertetése céljából, valamint megfelelő kapcsolat-, szerződésrendszer kialakítása utazási irodákkal, akik jutalék fejében értékesítik a tanszálloda szobáit. Hangsúlyt fektetünk a Tourinform irodával való együttműködésre, mely fontos szállásközvetítő funkciót tölt be mind a belföldi, mind a külföldi turisták körében.

A célcsoport kialakításakor főleg a szorgalmi időszakban az Egyetemre érkező vendég-tanárokra gondoltunk. Az új tanszállót és az általa nyújtott szolgáltatásokat épp ezért az Intézmény tanszékeivel megismertetni, s köreikben népszerűsíteni kell. Célunk, hogy a több napos rendezvényekre (konferencia, tudományos találkozó) érkező kollégák, szakemberek is igénybe vegyék tanszállodánk szolgáltatásait.

Potenciális célcsoportként tekintünk az Egyetem külföldi vendégtanáraira, továbbá regisztráltatni kívánjuk a tanszállót a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének szállás-adatbázisában, hogy az ország többi felsőoktatási intézményének dolgozói minél nagyobb számban szálljanak meg a tanszállóban. A vendégkörbe várunk továbbá belföldi és külföldi szabadidős turistákat, illetve a városban működő cégekhez érkező külföldi üzletembereket.
Mivel hallgatóink angolul és/vagy németül is beszélnek, el tudják látni a külföldi vendégekkel kapcsolatos feladatokat.

Marketingterv
Termékpolitika
A tanszálló neve: Tan-Tan Szálló. A név utal a szálloda működtetésének legfőbb jellegzetességére. Az elnevezésben szereplő motívum kifejezi, hogy a tanszálloda bizonyos szempontból a kétcsillagost meghaladó színvonalú szolgáltatást nyújt. A csillag kifejezi, hogy tanszállónkban a vendégek minőségi szolgáltatást kapnak, illetve azt is, hogy a tanszálló várhatóan hozzájárul az Egyetem és az Iskolaváros hírnevének növeléséhez.

A szálláshelyszektorban a termék maga a szoba, amelyet számos egyéb szolgáltatás egészíthet ki. Ezek közül a legjelentősebb (mind volumenében, mind pedig bevétel tekintetében) a vendéglátó tevékenység.
A kedvezőbb árak érdekében a tanszálló együtt értékesíti a szobát és az étkeztetést (szoba reggelivel).
Nagy vonzerőt jelent a tanszálló elhelyezkedése, hiszen a város egyik frekventált helyén található, rövid időn belül gyalogosan is elérhetőek a legfontosabb látnivalók és szolgáltatások.
A tanszálló a helyben korlátozottan rendelkezésre álló szolgáltatási paletta bővítése érdekében biztosítani kívánja a kiegészítő szolgáltatások kedvezményes igénybevételét a szállóvendégek számára (uszoda, élményfürdő, taxi, étterem, múzeumok stb.).

Árpolitika
Az árpolitika esetében elsődleges célunk, hogy hosszú távon, stabil és kiszámítható árakat alakítsunk ki. Az árkialakításnál figyelembe vettük a konkurencia árait, az értékesítési csatornákat, valamint a szezonális hatásokat. Elő-, és utószezoni, valamint főszezoni árakat alakítunk ki, amivel célunk, hogy egyenletes kapacitás-kihasználtságot biztosítsunk.

A szobák ára átlagosan egyszemélyes igénybevétel esetén 7000-11000,- Ft között, kétszemélyes igénybevétel esetén 9000-15000,- Ft között mozog. A pénzügyi tervben ennek megfelelően 8000,- Ft/ szoba/ éj, illetve 11000,- Ft/ szoba/ éj bruttó átlagárral számoltunk.
A tanszálló egyéb szolgáltatásai térítés ellenében vehetők igénybe.

Értékesítési politika
A tanszálló közvetlenül és közvetítők segítségével értékesíti szolgáltatásait.

Közvetlen értékesítés:telefonon keresztül, walk-in vendégek, Interneten keresztül. Közvetett értékesítés (közvetítőkön keresztül, jutalék fejében): utazási irodák, on-line adatbázisok, Tourinform irodák, FDSZ adatbázis.

Kommunikációs politika
A tanszálló kommunikációs politikájának célja, hogy potenciális vendégeinek véleményét pozitívan befolyásolja és őket a tanszálló szolgáltatásainak igénybevételére ösztönözze. Ennek érdekében a főbb feladatok: megjelenés az Interneten, magyar és idegen nyelvű szórólapok készítése és terjesztése, hirdetés napilapokban, részvétel ágazati kiállításokon, a vendégek elégedettségének folyamatos felmérése és kiértékelése.

Munkaerő-humánpolitikai terv
A szálloda működtetéséhez átlagosan 11 fő szükséges havonta. A tanszálloda vendéglátás, illetve szállásadás területéért szakemberek felelnek. A tanszálló humánerőforrás politikájának fő szempontja, hogy az Egyetem turizmus és vendéglátás, illetve idegenforgalmi szakmenedzser szakos hallgatóinak gyakorlati képzését támogassa.

Pénzügyi terv
A pénzügyi terv az induló évre vonatkozó eredmény-kalkulációt és cash flow tervezést tartalmazza a tervadatok indoklásával.

Szobafoglaltság
A tanszálloda 20 db szobáját alapul véve végeztük el a bevételek és a kapcsolódó költségek előzetes becslését. A szálloda üzemeltetését teljes évre (365 napra) terveztük, így 100%-os kihasználtság mellett 7 300 lenne éves szinten a kiadható szobák száma (20 szoba × 365 nap = 7.300 szoba/év). Figyelembe véve azonban a korábbi tapasztalati adatokat, a tanszálloda adottságait és a tervezett szobaárat az éves átlagos kihasználtságot 45%-ra becsültük (októbertől májusig 40%-os kihasználtsággal számoltunk, júniusban és szeptemberben 45%-kal és júliusban-augusztusban 65%-kal, ez átlagosan 45%-os kihasználtság). Így 45%-os átlagos kihasználtsággal számolva az éves szinten kiadott szobaszám 3.285 szoba /év lenne. (7.300 szoba/év × 0,45 = 3.285). Ez a szám az alapja a költségek becslése során az Egyetem részére fizetendő kalkulált bérleti díjnak (ld. 1.2.1.) és a mosatás költségének (1.2.2.).

A szobák egyszemélyes igénybevételének arányát 80%-ra, a kétszemélyes igénybevételt 20%-ra becsültük. Ennek megfelelően az éves szinten kiadott szobaszámot a fenti arányokkal súlyozva (valamint figyelembe véve a kétszemélyes igénybevételt) kapjuk a becsült vendégéjszakák számát: 3.942 vendégéjszaka/év (= 3.285 × 0,8 + 3.285 × 0,2 × 2). Ez a szám az alapja a ráfordítások becslése során a reggeli költségének (ld. 1.1.4.).

Szobaárak:
A maximális listaár egyszemélyes igénybevétel esetén bruttó 11.000 Ft/szoba/éj, kétszemélyes igénybevétel esetén bruttó 15.000 Ft/szoba/éj. A pénzügyi terv készítésénél azonban a listaárnál alacsonyabb árral, ún. átlagos szobaárral számoltunk, figyelembe véve a szezonalítást, az adható engedményeket és a bevezetés periódusát. Az átlagos szobaár ennek megfelelően:
- egyszemélyes igénybevétel esetén 6.667 Ft/szoba/éj + áfa (bruttó 8.000 Ft/szoba/éj),
- kétszemélyes igénybevétel esetén 9.167 Ft/szoba/éj + áfa (bruttó 11.000 Ft/szoba/éj, vagyis 5.500 Ft/fő/éj).
A szobaár tartalmazza a reggelit, de nem tartalmazza az idegenforgalmi adót.

A fenti tervezési paraméterek alapján az éves nettó árbevétel:
- az egy személynek kiadott szobák után: 3.285 × 0,8 × 6.667 Ft/szoba/éj = 17.520.000 Ft,
- a két személynek kiadott szobák után: 3.285 × 0,2 × 9.167 Ft/szoba/éj =      6.022.500 Ft.,
A tanszálloda tervezett éves nettó árbevétele összesen:                                  23.542.500 Ft

Feltételezzük, hogy a szállodavendégek 50%-a üdülési csekkel fizet. Ez a konstrukció 6%-kal mérsékli a bruttó bevételeket, a tervezett forgalom változatlansága mellett. Az üdülési csekk elfogadása bevételt csökkentő tényező. Ez összesen 23.542.500 × 1,2 × 0,5 × 0,06 = 847.530 Ft. Az éves nettó árbevétel az üdülési csekk elfogadással korrigálva: (23.542.500 Ft – 847.530 Ft =) 22.694.970 Ft

        Tervezett éves költségek:
A költségek tervezését az összköltség eljárással készülő eredmény-kimutatás kategóriái alapján végeztük.

1. Anyagjellegű ráfordítások
1.1. Anyagköltség
1.1.1. Tisztítószerek költsége:                                               80.000 Ft/hó × 12 hó = 960.000 Ft
A tisztítószerek havi költségének becslésénél tapasztalati adatokra támaszkodtunk.
1.1.2. Felszerelések pótlása:                                                  10.000 Ft/hó × 12 hó = 120.000 Ft
Felszerelések alatt olyan egy éven belül elhasználódó anyagi eszközöket értünk, mint például konyharuhák, tányérok, poharak, törölközők, stb. Mivel az Egyetem biztosítja ezeknek az anyagoknak a nyitókészletét, ezért itt csak az elhasználódott felszerelések éves szinten szükséges pótlását vettük figyelembe.
1.1.3. Egészségügyi felszerelések költsége:                          80.000 Ft/hó × 12 hó = 960.000 Ft
Ez az összeg tartalmazza a havi egészségügyi papír, szemeteszsák, papír kéztörlő, szappan stb. költségeit.
1.1.4. Munkaruha:                                                                 10.000 Ft/db × 22 db = 240.000 Ft
Az előzetes becslések alapján átlagosan 10 hallgató dolgozna havonta, rajtuk kívül a külső gyakorlat-vezetőnek szükséges munkaruha. Mivel személyenként 2 db munkaruhával kell számolni, ezért összesen (az elhasználódást is figyelembe véve) 22 db munkaruhára lenne szükség évente (2×(10+1) = 22 db).
1.1.5. Reggeli alapanyagköltsége                                       800 Ft/fő × 3.942 fő = 3.153.600 Ft
A reggeli becsült éves költségének alapjául a vendégéjszakák száma szolgált.

1.2. Igénybevett szolgáltatások
1.2.1. Bérleti díj:                                                    1.900 Ft/szoba × 3.285 szoba = 6.241.500 Ft
A tanszálloda a kiadott szobák után bérleti díjat fizet az Egyetemnek.
1.2.2. Mosatás:                                                         500 Ft/szoba × 3.285 szoba = 1 642 500 Ft
Tapasztalati adatok alapján egy szoba után 4 kg ágyneműt és törölközőt kell mosatni, a mosatási költség pedig 125 Ft/kg, vagyis (125 Ft/kg × 4 kg/szoba =) 500 Ft/szoba. Az éves mosatási költség számításának alapja a 45%-os kihasználtsággal kalkulált szobaszám.
1.2.3. Szállítási költség:                                                         11 000 Ft/hó × 12 hó = 132.000 Ft
A mosatással és egyéb anyagbeszerzésekkel kapcsolatban havonta átlagosan 11.000 Ft szállítási költséggel lehet számolni.
1.2.4. Adminisztrációs költség:                                             10.000 Ft/hó × 12 hó = 120.000 Ft
A tanszálloda adminisztrációjával kapcsolatos beszerzések (papír, íróeszköz, számlatömb és egyéb bizonylatok, stb.) finanszírozására havi szinten átlagosan 10.000 Ft szükséges.
1.2.5. Könyvelés:                                                                   25.000 Ft/hó × 12 hó = 300.000 Ft
A könyvelésre havi 25 000 Ft-os szóbeli ajánlatot kapott a tanszálloda.
1.2.6. Hirdetés (Hírlap):                                         70.000 Ft/alkalom × 2 alkalom = 140.000 Ft
A tanszállodát évente minimum 2 alkalommal szükséges hirdetni a hírlapban. Egy 2/100-as méretű hirdetés költsége a tapasztalatok alapján 70.000 Ft.
1.2.7. Hirdetés (Metro):                                          50.000 Ft/alkalom × 2 alkalom = 100.000 Ft
Évente minimum 2 alkalommal történő (szintén 2/100-as méretű) hirdetés a Metro újságban 50.000 Ft/alkalom egységárral számolva összesen 100.000 Ft/év.

1.2.8. Szórólap:                                                                           6 Ft/db × 3.000 db = 18.000 Ft
Évente legalább 3.000 db szórólapra lenne szükség a tanszálloda reklámozásához. Egy A/4-es lap harmada méretű színes szórólap előállítási költsége 6 Ft.

1.3. Egyéb szolgáltatások
1.3.1. Banki költségek (számlavezetési díj):                              3.000 Ft/hó × 12 hó = 36.000 Ft
A tanszálloda bankszámlájának számlavezetési díja havonta körülbelül 3 000 Ft.
1.3.2. Banki költségek (bankkártyás fizetés):           23.542.500 × 1,2 × 0,4 × 0,03 = 339.012Ft
A bruttó bevétel 40%-át feltételezéseink szerint bankkártyával fizetik, és ezt az összeget 3%-os banki költség terheli.

2. Személyi jellegű ráfordítások
2.1. Bérköltség
2.1.1. Ügyvezető bérköltsége:                                            90.000 Ft/hó × 12 hó = 1.080.000 Ft
Az ügyvezető megbízási díja havonta bruttó 90 000 Ft.
2.1.2. Külső gyakorlatvezető bérköltsége:                       140.000 Ft/hó × 12 hó = 1.680.000 Ft
A külső gyakorlatvezetőt 50%-os részmunkaidőben fogja foglalkoztatni a tanszálloda.
2.1.3. A honlap-fenntartó informatikus bérköltsége:            15.000 Ft/hó × 12 hó = 180.000 Ft
A tanszálloda honlapját folyamatosan aktualizálni kell majd, az informatikus megbízási díja havi 15.000 Ft.

2.1.4. Hallgatók (FSZ):                                     14.300 Ft/fő/hó × 10 fő/hó × 6 hó = 858.000 Ft
A tanszálloda üzemeltetésében a hallgatók a szakmai gyakorlat keretében vesznek részt. A BA képzésben résztvevő Turizmus-vendéglátás szakos hallgatóknak a fél éves szakmai gyakorlatukat a 7., vagyis az őszi félévben kell teljesíteniük, az FSZ képzésben résztvevő Vendéglátó és idegenforgalmi szakmenedzser szakos hallgatóknak pedig a 4., vagyis a tavaszi félévben. Kalkulációnk szerint havonta átlagosan 10 hallgató foglalkoztatására van szükség. A fentieket figyelembe véve 6 hónapon keresztül átlagosan 10 fő BA képzésben résztvevő és 6 hónapon keresztül 10 fő FSZ képzésben résztvevő foglalkoztatására van szükség.
Az FSZ képzésben résztvevőknek (Idegenforgalmi szakmenedzser szakos hallgatóknak) a szakmai gyakorlatára a minimálbér 20%-át kell fizetni (a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara „Az FSZ hallgatói szerződés” … módszertani útmutatója alapján). Ez 2009-ben 71.500 Ft 20%-a, vagyis 14.300 Ft/hó.

2.1.5. Hallgatók (BA):                                   42.900 Ft/fő/hó × 10 fő/hó × 6 hó = 2.574.000 Ft
A Felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény 48. paragrafusa szerint a BA képzésben résztvevőknek (Turizmus-vendéglátás szakos hallgatóknak) a szakmai gyakorlatra hetente a minimálbér 15%-a jár, ez havonta 60%-t jelent, vagyis 2009-ben (71.500 × 0,6 =) 42.900 Ft/hó összeget tesz ki.

2.2. Bérjárulékok
A Felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény a felsőoktatási törvény 48. §-ának (3) bekezdése alapján a szakmai gyakorlaton résztvevő hallgatónak járó munkadíj után nem kell járulékokat fizetni. Ezért a járulékalapot csökkentjük az Egyetem alapszakán tanuló (BA) hallgatók bérével.
2.2.1. Társadalombiztosítási járulék:                  (6.372.000 – 2.574.000) × 0,29 = 1.101.420 Ft
2.2.2. Munkaadói járulék:                                   (6.372.000 – 2.574.000) × 0,03 =    113.940.Ft

 

Eredményterv
A fenti kalkulációk alapján az alábbiak szerint állítható össze:

Eredményterv (Ft)


Tervezett éves nettó (korrigált) árbevétel

 

 

 

22 694 970

Tervezett költségek összesen

 

 

 

22 069 972

Költségek részletezése:

Menny.

Egység

Egységár

Összesen

1.

Anyagjellegű ráfordítások

 

 

 

14 482 612

1.1.

Anyagköltség

 

 

 

5 413 600

1.1.1.

Tisztítószerek

12

80 000

960 000

1.1.2.

Felszerelések pótlása

12

10 000

120 000

1.1.3.

Egészségügyi felszerelések költsége

12

80 000

960 000

1.1.4.

Munkaruha

22

db

10 000

220 000

1.1.5.

Reggeli

3 942

800

3 153 600

1.2.

Igénybevett szolgáltatások

 

 

 

8 694 000

1.2.1.

Bérleti díj

3 285

szoba

1 900

6 241 500

1.2.2.

Mosatás

3 285

szoba

500

1 642 500

1.2.3

Szállítási költség

12

11 000

132 000

1.2.4.

Könyvelés

12

25 000

300 000

1.2.5.

Adminisztrációs költségek

12

10 000

120 000

1.2.6.

Hirdetés (Hírlap)

2

alkalom

70 000

140 000

1.2.7.

Hirdetés (Metro)

2

alkalom

50 000

100 000

1.2.8.

Szórólap

3 000

db

6

18 000

1.3.

Egyéb szolgáltatások

 

 

 

375 012

1.3.1.

Banki költség (számlavezetési díj)

12

3 000

36 000

1.3.2.

Banki költség (bankkártyás fizetés díja)

 

 

 

339 012

2.

Személyi jellegű ráfordítások

 

 

 

7 587 360

2.1.

Bérköltség

 

 

 

6 372 000

2.1.1.

Ügyvezető

12

90 000

1 080 000

2.1.2.

Külső gyakorlatvezető

12

140 000

1 680 000

2.1.3.

Honlap fenntartó informatikus

12

15 000

180 000

2.1.4.

Hallgatók (FSZ)

6×10

14 300

858 000

2.1.5.

Hallgatók (BA)

6×10

42 900

2 574 000

2.2.

Bérjárulékok

 

 

 

1 215 360

2.2.1.

Társadalombiztosítási járulék

29

%

3 798 000

1 101 420

2.2.2.

Munkaadói járulék

3

%

3 798 000

113 940

MINDÖSSZESEN

 

 

 

22 069 972

EREDMÉNY

 

 

 

624 998

A tervezett éves eredmény a bevételek és az összes költség különbsége, vagyis: 624.998 Ft. Látható, hogy a szálloda már az első évben is képes több mint fél millió Ft számviteli profitot elérni, ha csak a folyamatos működéssel kapcsolatos bevételeket és költségeket vesszük számításba.

A következőkben azt is igazolnunk kell, hogy az Egyetemnek átutalt bérleti díj fedezi a tanszálloda működtetésével kapcsolatos (eredménytervben nem szereplő) explicit költségeket. Tervezésünk és a rezsire vonatkozó tapasztalati adatok alapján az Egyetemnek a tanszálloda működével kapcsolatos bevételei és kiadásai a következőképpen alakulnának:

Az Egyetemnek a tanszálloda működével kapcsolatos éves bevételei és kiadásai (Ft)

 

Menny.

M.e.

Egységár

 Összesen

Indoklás

Bevételek

 

 

 

6 241 500

 

bérleti díj

3 285

szoba

1 900

6 241 500

Ld. 1.2.1.

Költségek (explicit)

 

 

 

6 098 880

 

gáz (fűtés)

12

44 000

528 000

132 Ft/m3 * 1000 m3/hó/B ép / 3

víz

12

52 440

629 280

524,4 Ft/m3 * 300 m3/hó/B ép / 3

villany

12

225 000

2 700 000

45 Ft/kWh * 15000 kWh/hó/B ép /3

takarítás

12

68 000

816 000

80 munkaóra/hó * 850 Ft / óra

Szállodai működés minőségbiztosítása

12

90 000

1 080 000

450 000 Ft havi bruttó bér 20%-a

bérjárulékok

 

 

 

345 600

29% TB + 3% munkaadói járulék

Különbség

 

 

 

142 620

 

Cash-flow terv
A pénzáram kimutatás az eredmény-kimutatáshoz hasonlóan, az első, induló évre készült, a 2009.évi tényleges árakat és jogszabályi hátteret figyelembe véve. A havi bontású cash flow terv megmutatja, hogy az adott periódus pénzbeáramlása fedezi-e a kiadásokat. Ha nem, akkor a hiány fedezhető az előző periódusok (hónapok) bevételi többletéből vagy külső pénzforrásból (az esetek többségében hitelből). Amennyiben van a cash flow tervnek az eredmény-tervvel egyező periódusa, adott esetben 1 év, akkor megtalálhatók a fontosabb ellenőrzési pontok. (ld.: CF kimutatás kiemelt részei.)

A bevételek tervezése
A bevételeket a vendégéjszakák és az egységár szorzata adja. A vendégéjszakákat a szobák évszakonként hullámzó kihasználtságával terveztük.  Az ÁFA nélküli árat vettük figyelembe, mert a pénzáram tervezésénél fontos a ténylegesen fizetendő ÁFÁ elszámolása. (A kerekítés miatt a havi és ennek következtében az éves bevételben az eredmény-kimutatásban foglaltakhoz képest, némi eltérés mutatkozik. Tekintettel az egy és a kétágyas szobák eltérő árára, a számítás pontosított módja a következő: havi vendégéjszaka x 0,8 x 6.666,67 + havi vendégéjszaka x 0,2x 9.166,67).

Az ÁFÁval növelt bevételhez – a szállodai gyakorlathoz igazodva - felszámítottuk az idegenforgalmi adót (IFA-t), vendégéjszakánként 360 Ft-ot (helyi adó, mértéke településenként és időben is változó).

A mellékelt cash flow kimutatásban az éves bevételt az üdülési csekk elfogadásából adódó „veszteséggel” korrigáltuk, ezzel az eredmény-kimutatásban kalkulált bevétel jelent meg, adott esetben „csak” ellenőrző adatként. Tekintve, hogy a teljes bevételt modelleztük, ez az üdülési csekk korrekció a kiadások között is megjelenik. (Értelemszerűen, ha a pénzbeáramlás elemeként a korrigált árbevételt szerepeltetjük, akkor nincs szükség az adott tétel kiadásként való szerepeltetésére.)

A kiadások tervezése
A kiadások között megjelenik az eredmény kimutatásban szereplő valamennyi költségelem, tekintettel arra, hogy adott esetben valamennyi költség egyúttal kiadás is. (Tekintettel arra, hogy a tárgyi eszközeit a szálloda bérli, nem szerepel a költségek között amortizáció, amely költség-elem, de nem kiadás.) Az éves összes költség megegyezik az eredmény-kimutatásban foglaltakkal, de a havi ütemezésnél figyelemmel kell lenni a kiadások tényleges felmerülésére. (Például munkaruhát rögtön a periódus elején kell beszerezni; a hirdetéseknek is van megfelelő ütemezése; a különböző díjazású hallgatók is eltérő időszakokban teljesítik gyakorlataikat.)
A kiadások között fontossággal bír az ÁFA-elszámolás. A szállodai bevételben felszámított ÁFA és a vásárolt anyagok és igénybevett szolgáltatások ÁFA tartalma közötti különbséget „fő szabályként”, általában egy hónapos „eltolódással” kell elszámolni és befizetni. (Ennek következtében minimum 1 havi elszámolás „átcsúszik a következő évre”.) Az IFA elszámolása a kötelezettség mértékétől és a helyi szabályozástól függően eltérő periódusokban jelent fizetési kötelezettséget. A pénzkiadások számbavételénél erre is tekintettel kell lenni.

A mellékelt cash flow terv alapján a tanszállodának havonta jellemzően bevételi többlete van (két hónap kivételével). A kiadási többlettel záruló hónapokra, a kumulált pénzáram lehetővé teszi a kötelezettségek teljesítését. Tehát a szálloda likviditása biztosított, azaz a külső környezeti tényezők viszonylagos stabilitását feltételezve, biztonsággal, veszteség nélkül eleget tud tenni aktuális fizetési kötelezettségeinek. Összességében az eredményes működtetés feltételei fennállnak.

Kockázatok
Pénzügyileg két fő kockázati tényező merülhet fel:
- nem sikerül elérnünk a tervezett átlagos 45%-os kihasználtságot vagy
- a tervezett átlagárnál alacsonyabb szobaárral biztosítható a tervezett kihasználtság.
A kockázati kalkulációt a fedezeti pontra készítettünk (a számviteli fedezeti pont ott van, ahol az árbevétel fedezi a költségeket).

A kihasználtságra vonatkozó kalkuláció eredménye: minden egyéb feltételt változatlannak tekintve a szálloda 42-43%-os kihasználtság mellett akkora árbevételt realizálna, amely fedezné az állandó költségeket és a kihasználtságtól függő változó költségeket. (A szálloda kihasználtságból eredő kockázatát mérsékli az állandónak tekinthető vendégoktatói szállásigény.)

Az egységárra vonatkozó kalkuláció eredménye: a 45%-os átlagos kihasználtságot elsődlegesnek tekintve a nyereséges működés még bruttó 7.800 Ft-os, illetve 10.600 Ft-os átlagos szobaár (egy-, illetve kétszemélyes igénybevétel esetén) mellett biztosítható. Ugyanakkor engedményekkel kalkulálva (s egyéb feltételek változatlansága esetén) sem csökkenhet az ár bruttó 7.600,- illetve 10.300 Ft alá. (Megjegyezzük, hogy a fedezeti pontra vonatkozó részletes számítások, kalkulációk a mellékletben szerepelnek.)

A Tanszálló pénzügyi teljesítményeinek összegző értékelése
Az eredményterv tervezési adatai a működési bevételeket és a működés későbbi szakaszában is jellemzően előforduló folyamatos ráfordításokat tartalmazzák. Ezekből látható, hogy feltételezésünk szerint a Tanszálló bevételei az első periódusban is meghaladhatják a folyamatos ráfordításokat. A kockázatok megítélése kapcsán figyelemmel kell lenni azonban arra, hogy a jelzett „fedezeti pont” csak a működésre vonatkozik, a kezdeti nagy volumenű egyszeri ráfordítások figyelembevétele nélkül.

Tekintettel a létesítménynek a Turizmus és vendéglátás (BA) valamint az Idegenforgalmi szakmenedzser (FSZ) szakosok oktatását és a gyakorlati képzését szolgáló tanszálló jellegére, az egyszeri (építési jellegű és tárgyi eszköz) beruházásokat a bevételi többletek belátható tervezési periódusban nem képesek fedezni.

 

MELLÉKLETEK

 1. Fedezeti pont

A kihasználtság minimális szintjére vonatkozó kalkuláció
Az éves szinten kiadott szobaszám tervezett mennyiségét ismeretlennek tekintve (a számításokban X-szel jelölve) meghatározható, hogy mennyi kiadott szoba esetében, vagyis milyen kihasználtság mellett fedezik a tanszálloda bevételei az összes költségét.

A fedezeti pont (adott esetben) az az értékesített (szoba) mennyiség, amikor az árbevétel éppen fedezi költségeket (állandó és a szolgáltatás igénybevételével változó költségeket), vagyis a vállalkozás eredménye nulla.

Bevételek – (Állandó + Változó Költségek) = 0
6.908,988 X – (10.693.360 Ft + 3.460,11 X) = 0
3.448,878 X = 10.693.360 Ft
X = 3.100,53 szoba ~ 3.101 szoba/év

Ellenőrzés (kerekítéssel)
Bevételek = 6.908,988 x 3.101 = 21.424.771 Ft
Költségek = 10.693.360 + 10.729.801 = 21.423.161 Ft (a 1.610 Ft kerekítési eltérés)

Éves szinten 3101 kiadott szoba esetében a bevételek már fedeznék a tanszálloda összes költségét, ennél nagyobb mértékű értékesítés az adott üzleti évben már várhatóan nyereséges működést jelentene.

Ez a kiadott szobaszám (osztva az éves szinten kiadható szobák számával: 3101 szoba / 7 300 szoba × 100 = 42,5 %) 42,5 %-os kihasználtságot jelentene, vagyis ennél nagyobb kihasználtság szükséges ahhoz, hogy a tanszálloda pozitív eredményt érjen el.

Fedezeti árbevétel
Az éves bevétel minimális szintje kitűnik az előző kalkulációból.
A szállodának legalább 21.424 ezer Ft nettó (ÁFA nélkül tervezett, fizetési móddal korrigált) árbevételt kell elérnie ahhoz, hogy fedezze az állandó és a vendégek számától függő költségeit.

Részletes (háttér) számítások:

Bevételek (Nettó, ÁFA nélkül) =                                                                                    7167 X
(X × 0,8 × 6 667 Ft/szoba/éj + X szoba/év × 0,2 × 9 167 Ft/szoba/éj=
5333,6X + 1833,4X = 7167X)
LE: Üdülési csekk/banki elszámolás korrekció
Bruttó bevétel: 7167X x 1,2 = 8600,4X
Le: 50%-os Üdülési csekk teljesítés miatt 6%-os levonás
8600,4X x 0,5 x 0,06 = 4300,2 x 0,06 = 258,012X                                    258,012 X
Bevételek (nettó, korrigált)                                                                                                             6908,988X

Állandó költségek

Tisztítószerek

960 000

Felszerelések pótlása

120 000

Egészségügyi felszerelések költsége

960 000

Munkaruha

220 000

Szállítási költség

132 000

Könyvelés

300 000

Adminisztrációs költségek

120 000

Hirdetés (Hírlap)

140 000

Hirdetés (Metro)

100 000

Szórólap

18 000

Banki költség (számlavezetési díj)

36 000

Ügyvezető (bér)

1 080 000

Külső gyakorlatvezető (m.díj)

1 680 000

Honlapfenntartó informatikus

180 000

Hallgatók (FSZ)

858 000

Hallgatók (BA)

2 574 000

Társadalombiztosítási járulék

1 101 420

Munkaadói járulék

113 940

Állandó költségek összesen

10 693 360

Változó költségek

Reggeli
800 Ft/fő (X x 0,8 + X 0.2 x 2) =
800 x (0,8X + 0,4X) = 800 x 1,2X= 960X

960X

Bérleti díj
1 900 Ft/szoba × X = 1900X

1900X

Mosatás
500 Ft/szoba × X = 500X

500X

Banki költség (bankkártyás fizetés)
(Bankkártyás fizetés a korrigált bruttó bevétel 40%-a 3% költség-teher)
(8600,4X – 258,012X) x 0,4 x 0,03 =
8342,388X x 0,4 x 0,03 = 100,11

100,11X

Változó költségek összesen

3460,11X

 

Fedezeti egységárra vonatkozó kalkuláció
A fedezeti pont számítás elvének ismertében, egyéb feltételek változatlanságát alapul véve kiszámítható a költségeket még fedező egységár. A kalkuláció (képletek helyett) fokozatos közelítéssel a legcélszerűbb, excel tábla alkalmazásával.

Tekintve, hogy a szobák száma, kapacitása adott, a vendégéjszakák számát 45%-os kihasználtságot alapul véve kalkuláltuk, tehát a vendégéjszakák száma standard. A bruttó árakat célszerű változtatni (a nettó ár, a jelenlegi ÁFA ismeretében = bruttó ár/1,2), ezt követően már csak az eredmény-tervben kalkulált összes költség-adatra kell a figyelmet összpontosítani. (Ez alá nem csökkenhet a bevétel.)